Візит Надзвичайного і Повноважного Посла Французької Республіки в Україні п. Жака Фора до НТУУ «КПІ» відбувся 17 листопада. Він виступив перед студентами та співробітниками університету з лекцією «Про стан двосторонніх відносин у світлі останнього візиту Президента України В.Януковича до Парижа і в контексті післявиборчої ситуації». Пан посол поінформував, що Франція займає 34-ту позицію в списку імпортерів з України та 14-ту – в списку експортерів, вона на 7-му місці серед країн-інвесторів до України (4-5% всіх інвестицій в Україну). Понад півтори сотні французьких представництв та фірм працюють на українському ринку, які потребують освічених працівників зі знанням мов. Це банківський сектор, аграрне виробництво, торгівля, авіабудування тощо. Саме французький консорціум будує новий саркофаг на Чорнобильській АЕС. Та діяльності французьких інвесторів заважає, зокрема, нестабільність українського юридичного й економічного законодавства, корупція, неповернення ПДВ та ін.

Та попри сьогоднішню невизначеність, Франція вважає Україну стратегічним партнером на Європейському континенті, підтримує на постійній основі добрі відносини між нашими країнами й очікує створення умов для реалізації партнерства і в нашій країні (покращення загального бізнес-клімату та правового поля). Так коротко п. Жак Фор окреслив сучасний стан та перспективи відносин між Україною та Францією. У слові-відповіді ректор університету М.З.Згуровський наголосив, що співпраця НТУУ «КПІ» з вищими  навчальними закладами Французької Республіки вражає своєю динамікою. Нині діють угоди про подвійний диплом з 8 французькими ВНЗ – це найкращий показник серед договорів КПІ з університетами інших країн.

Того ж дня відбулося підписання Угоди про створення на базі НТУУ «КПІ» Українсько-французького центру університетського та наукового співробітництва. Документ скріпили підписами ректор НТУУ «КПІ» М.З.Згуровський та Надзвичайний і Повноважний Посол Франції в Україні п. Жак Фор. Серед присутніх – керівники університету  та представники французьких університетів-партнерів.

Урочисте відкриття Українсько-французького центру, що розташувався в к.303 6-го корпусу, відбулося 17 листопада. Символічну стрічку перерізали М.З.Згуровський та п. Жак Фор. Пан посол подякував керівникам університету, які знайшли можливість розмістити на своїй території цей Центр, та особисто ректору М.З.Згуровському за відданість справі університетської освіти й міжнародного співробітництва. Знаком високої якості назвав він співпрацю КПІ – відомого у світі з багатою історією та 40-тисячним студентським колективом технічного університету – з французькими університетами-партнерами, які також є знаними у світі. Пан посол також подякував представникам французьких університетів за налаштованість до співпраці.

Успіхів Центру в його діяльності – інформуванні студентів і викладачів про можливості мобільних обмінів та інших напрямів діяльності – побажав присутнім і ректор НТУУ «КПІ» М.З.Згуровський.  Він назвав Центр ще одним містком між Україною та Францією в галузі освіти, науки та культури, а також висловив сподівання, що кількість факультетів, що долучилися до українсько-французьких проектів, збільшуватиметься.

Н.Вдовенко

Дата події