25 квітня 2024 року Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» взяв участь у міжнародній конференції «Антикорупційна освіта: міжнародний досвід і перспективи розвитку в Казахстані», яка відбулась в місті Алмати (Республіка Казахстан) на базі Університету NARXOZ за участі Програмного офісу Управління ООН з наркотиків і злочинності в Казахстані (UNODC) у співпраці з Агентством по боротьбі з корупцією Республіки Казахстан.

Конференція зібрала близько 100 учасників, у тому числі високопоставлених представників Агентства по боротьбі з корупцією, Міністерства науки та вищої освіти Республіки Казахстан, Бюро з питань міжнародної боротьби з наркотиками та правоохоронної діяльності Державного департаменту США, а також керівників університетів і академічних кіл. Учасники обговорили питання щодо розвитку антикорупційних стандартів та академічної доброчесності в системі вищої освіти.

Окрему увагу було приділено огляду Ініціативи UNODC «Глобальний ресурс для антикорупційної освіти та розширення можливостей молоді» (GRACE). На конференції було представлено проект антикорупційного навчального курсу для університетів, розроблений Університетом NARXOZ на основі модулів ініціативи GRACE.

До участі в конференції, в якості міжнародних експертів, були залучені представники Белградського університету, Незалежної комісії проти корупції Гонконгу та Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції КПІ ім. Ігоря Сікорського, доцент кафедри теорії та практики управління Яна Цимбаленко представила впроваджену в освітню програму першого рівня вищої освіти дисципліну «Доброчесність і антикорупція». Для запуску дисципліни були прийняті до використання матеріали підготовлені НАЗК та додані власні напрацювання викладачів університету, такі, як корупційна та антикорупційна культура. Крім того був розширений блок визначення корупції, доданий готельний блок для розуміння що таке влада, владні повноваження та делегування повноважень держави, а також вимір корупції міжнародними організаціями. На базі цієї дисципліни розроблено та буде впроваджено модуль «Антикорупція» для всіх студентів першого курсу.
Міжнародні експерти Белградського університету та Незалежної комісії проти корупції Гонконгу також поділилися досвідом щодо підвищення антикорупційної обізнаності серед молоді та впровадження відповідних освітніх заходів.
Захід проводився за фінансової підтримки Міжнародного відділу боротьби з наркотиками та правоохоронної діяльності (INL) Посольства США в Астані.

Дата події

НАЗК Офіс генпрокурора НАБУ



офіс доброчесності НАЗК