У КПІ триває кампанія імунізації проти COVID-19. Викладачам і співробітникам університету як працівникам освіти в Київській міській студентській поліклініці (КМСП) роблять щеплення вакциною "Pfizer". Графік щеплень підрозділів і їх розподіл за датами проведено випадковим чином за допомогою сервісу random.org. Після початку вакцинації кількість працівників університету, які бажають отримати щеплення, збільшилася: якщо на старті кампанії їх було приблизно 1800 осіб, то станом на 15 червня – понад 2400. Утім, дехто до останнього моменту вагається, чи варто робити щеплення, побоюючись небажаних реакцій організму чи дослухаючись до чиїхось "страшилок". Інших відлякує необхідність подвійного щеплення, мовляв, а як на другу дозу не стане вакцини? Для того, щоб внести ясність у деякі питання щодо вакцинації та отримати відповіді на інші, головний редактор "Київського політехніка" Дмитро Стефанович зустрівся з директоркою Київської міської студентської  поліклініки Іриною Собко. Запис цієї розмови пропонуємо вашій увазі.

Дмитро Стефанович.– Давайте почнемо зі спростування одного міфу, якщо це дійсно міф. Мова, звісно, не про "чипування" – про  це серйозно говорити складно. Але  навіть серед деяких наших викладачів побутує думка, що, мовляв, людина зразу після вакцинації стає заразною для оточуючих, оскільки буцімто  їй вводять ослаблену хворобу, тобто на деякий час вона стає носієм вірусної загрози. Чи правда це?

Ірина Собко

Ірина Собко. – Ні, це таки міф. Людей нічим не заражають. Якщо це вакцина "CoronaVac" від компанії "Sinovac Biotech", то її створено за традиційними, відомими багато десятиліть технологіями на основі вбитого вірусу. Після введення в тілі людини він аж ніяк не може ожити. А от антитіла до нього в організмі виробляються.

Якщо мова про "AstraZeneсa", то це вакцина, що виробляється за сучасними технологіями з використанням ослабленого аденовірусу (простою мовою – вірусу застуди)  мавпи. Цей вірус генетично модифікований для того, щоб він більше нагадував коронавірус, причому така його модифікація захворювань викликати не може. Але він тренує імунну систему розпізнавати реальний вірус і навчає її боротися з ним.

Якщо говорити про вакцину "Comirnaty" від компанії "Pfizer та BioNTech" (її найчастіше називають просто "Pfizer"), якою вакцинують співробітників КПІ, то при її виробництві застосовуються  надсучасні технології, засновані на використанні модифікованої нуклеозидами матричної рибонуклеїнової кислоти (мРНК). Її введення викликає в організмі людини вироблення антитіл до вірусного білка.

Тобто вакциновані люди – це не хворі, відтак жодної небезпеки для когось вони не становлять. 

– Вакцинування проти коронавірусу потребує двох доз.  При заповненні форми перед отриманням першої дози вакцини усіх попереджають, що другий укол слід зробити за 21 день після першого. Але життя є життя, і  може так статися, що цього дня людина не матиме змоги прийти до кабінету щеплень, або ж саме того дня у поліклініці не буде потрібної вакцини і її привезуть на 2 дні пізніше, і таке інше. Що тоді робити? Чи можна збільшувати цей інтервал?

– Інтервал між першим і другим уколами може бути збільшений до 28 днів. І взагалі, доволі багато фахівців кажуть, що краще навіть, щоб інтервал між двома дозами становив не 21, а 28 днів. Але не менше 21 дня! Тому й ставляться такі часові межі – від 21 до 28 днів, бо ж усі розуміють, що людина не завжди зможе приїхати саме в один-єдиний визначений день. Тому є часовий термін – один тиждень – у який вона має вкластися.

– Наступне запитання щодо двох доз. Можна почути від деяких науковців і лікарів, що людині, яка перехворіла на COVID-19, для створення стійкого імунітету достатньо ввести лише одну дозу препарату. Чи все ж таки варто проводити повний цикл?

– Ми працюємо згідно з наказами Міністерства охорони здоров'я України та положеннями Дорожньої карти з проведення масової вакцинації, затвердженої Міністерством. Там чітко визначено: два щеплення, крапка.

Вакцинація

– Зрозуміло. А от щодо формування імунітету: інколи пишуть, що стійкість до зараження формується вже після першої дози вакцини. Але лише після другої ефективність складає прогнозовані 95%. Чи дійсно, навіть після першої ін'єкції людина вже є захищеною?

– Річ у тім, що кожне щеплення, особливо перше, на кожну людину впливає індивідуально. Це найголовніше. Деякі люди переносять щеплення, не відчуваючи в собі жодних змін. В інших підвищується температура, є місцеві зміни, тобто гіперемія руки, біль у місці введення, іноді можуть бути якісь висипання, алергічні реакції тощо. Тобто на ваше запитання можна відповісти так: дійсно, антитіла виробляються, причому вже після першого щеплення. Але закріплює цей ефект, створює стійкий імунітет лише друге щеплення.

– Звідси випливає й наступне запитання – щодо реакцій організму на вакцину та побічних дій. Знаю людей, які вагаються з прийняттям рішення щодо вакцинації, бо бояться, що вона може викликати загострення їхніх хронічних захворювань. Взагалі, напевно варто розрізняти короткотермінові і довготермінові реакції та справжні побічні дії, чи не так?

– Так. І ми спостерігаємо за реакцією людей на введення їм вакцини впродовж п'ятнадцяти-тридцяти хвилин безпосередньо в нашому закладі. Ми намагаємося убезпечити людей від анафілактичного шоку і готові надати їм допомогу в разі його виникнення. Довготривалі реакції – це ті, які розвиваються протягом трьох днів. Тут можуть бути, як я вже сказала,  біль у місці уколу, гіпертермія, лихоманка, головний біль, які впродовж двох-трьох днів минають. Побічних дій, тобто якихось захворювань у нас не зустрічалося. Тим більше після щеплення "Pfizer". Ми працюємо з цією  вакциною вже давно, але нічого подібного не було.

– Але ж протипоказання до вакцинації існують. Скажімо, чи можна робити щеплення людям з хронічними захворюваннями? Чи  алергікам? А при сезонному полінозі?

– Поліноз (тобто реакція організму на пилок рослин або спори грибів, яка проявляється алергічним ринітом, сльозовиділенням тощо – прим. ред.) протипоказанням не є. А от алергія на певні компоненти вакцини дійсно може бути. Тому запитання про те, чи є в людини алергія, і на що саме, – одне  з перших, які ставлять лікарі перед вакцинацією, перш ніж дати дозвіл на щеплення. Це найголовніше питання, бо інші, навіть найсерйозніші захворювання протипоказаннями не є. Навіть онкохворих ми щеплюємо. Понад те, людям з хронічними хворобами таке щеплення рекомендоване.

– Чи потрібно готуватися до вакцинації, і як саме? Можливо, чогось не можна робити? Мова про спортивні навантаження, роботу на сонці тощо, якісь обмеження в харчуванні. 

– Жодних особливих рекомендацій щодо цього немає. Звичайний спосіб життя, який ви ведете. Єдине, чого слід уникати, – це вживання алкоголю. Як до щеплення, так і впродовж трьох днів після нього.

– З алкоголем зрозуміло, його вживання, тим більше зловживання, – це шкідлива звичка. А як щодо інших обмежень – уже після щеплення? Чи можна займатися спортом, працювати в саду, засмагати на сонці – адже літо за вікнами?

– Щодо засмагання, то ним захоплюватися не потрібно взагалі – ніякої користі від цього ми не отримуємо, навпаки, можемо собі зашкодити. Впродовж трьох днів після щеплення не слід відвідувати басейн і сауну. А так можна вести свій звичний спосіб життя, жодних інших обмежень немає. Спортом займатися можна.

– Після початку вакцинації кількість охочих вакцинуватися працівників КПІ зросла. Тобто збільшилися і відповідні списки від наших підрозділів. Можливо, хтось додасться ще. То чи вистачить на всіх вакцини?

– Так. Виходячи з тієї інформації Міністерства охорони здоров'я, якою ми володіємо, вакцини вистачить на всіх.

– Чи резервується за конкретною людиною після першого щеплення друга доза?

– Так, обов'язково. Всі, хто щепиться, є в списках, усіх вносять до бази даних електронної Медичної інформаційної системи. Понад те, навіть сімейні лікарі можуть подивитися у вакцинальний анамнез своїх пацієнтів, тобто відкрити Медичну інформаційну систему і побачити, коли його декларант вакцинувався і якою вакциною – це все в системі є. 

– Ну і ще одне запитання  організаційного плану. Колектив КПІ – дуже великий. І вже відомо, що його вакцинація затягнеться на кілька тижнів, особливо обома дозами, – аж до середини чи й кінця серпня. Чи можливо якось пришвидшити цей процес?

– Річ у тім, що  наш заклад вакцинує не лише вакциною "Pfizer" і не тільки КПІ. У нас є всі три вакцини, якими здійснюється імунізація населення в Україні. Ми маємо мобільні бригади, які виїздять і вже роблять повторні ін'єкції  "AstraZeneсa". Усі три вакцини потрібно розпланувати – перше і друге щеплення. Тобто ми робимо і вакцинацію, і ревакцинацію. До цього процесу залучено максимально можливу кількість людей. Ми не можемо збільшити їхню кількість, тим більше, що розпочався відпускний період. Звісно, на те, щоб набрати вакцину в шприц і зробити щеплення, багато часу не треба. Лікарю опитати пацієнта і оглянути його – на це також не витрачається багато часу. Багато часу займає введення інформації в базу даних. Іноді буває, що система не дуже гарно працює. Причому найчастіше зависає не Медична інформаційна система, а центральна база даних. А поки ми не внесемо в неї інформацію про пацієнта, ми щеплення робити не маємо права. При цьому значно більше часу забирає введення до бази даних інформації про тих пацієнтів, які не мають декларації з сімейним лікарем. Адже коли у людини є така декларація, її  можна значно швидше знайти в базі. А коли її немає, пацієнта потрібно повністю реєструвати  в ній з самого початку: вносити паспортні дані, ідентифікаційний код, всі дані, інформацію про відповідальну особу тощо. На телефон має прийти  SMS з кодом введення, щоби зареєструвати людину – інколи на неї доводиться чекати по 5-6 хвилин. Оце все забирає найбільше часу, і найбільше часу витрачається на тих людей, які не мають декларацій.

– Тобто людині бажано приходити на щеплення з декларацією?

– Ні, декларації не потрібно. Якщо у вас є сімейний лікар, з яким ви уклали декларацію, в базі даних усе це вже є. Але буває й так, що людина вважає, що в неї є декларація, а її лікар звільнився абощо, тоді її дані знову доводиться вносити в базу.

– Ну і наостанок запитання про те, чи потрібно дотримуватися якихось санітарно-епідемічних обмежень після отримання двох щеплень?

– Так, доки пандемію не подолано в світі, доки в країні не сформовано колективного імунітету – доти усім слід дотримуватися визначених Міністерством охорони здоров'я і здоровим глуздом правил: додержуватися маскового режиму в приміщеннях, громадському транспорті та людних місцях, уникати великих скупчень людей, гарно провітрювати приміщення, регулярно і правильно (не менше 30 секунд) мити руки з милом тощо.

– Дякую за цікаві й змістовні пояснення.

Дата події