Традиційно міжнародна взаємодія має велике значення для бібліотеки КПІ: обмін досвідом з іноземними колегами є важливим фактором творення сучасної динамічної установи, що втілює актуальні тренди та задовольняє потреби своїх читачів. Сьогодні, в умовах повномасштабного російського воєнного вторгнення в Україну, співпраця з закордонною бібліотечною спільнотою набула нових сенсів та збагатилася новими векторами.

"Одна з найбільш щемних доповідей, які мені доводилося чути. Але також сповнена рішучості, хоробрості та, зрештою, надії", – написав у своєму твіттері виконавчий директор консорціуму британських дослідницьких бібліотек Research Libraries UK Девід Проссер після першого основного виступу на цьогорічній конференції Асоціації Європейських дослідницьких бібліотек (LIBER). Доповідач – Оксана Бруй, директорка бібліотеки КПІ та президентка Української бібліотечної асоціації, у своєму виступі зосередилася на питаннях функціонування українських бібліотек під час війни, а також на різноманітних проявах підтримки діяльності вітчизняних бібліотек з боку закордонних колег. Доповідь "Вижити та перемогти: бібліотечна спільнота у спротиві російській агресії проти України" офіційно відкривала конференцію, що проходила з 6 по 8 липня в данському місті Оденсе, в Університеті Південної Данії.

Цей 30-хвилинний виступ Оксани Бруй став важливим каналом поширення інформації про поточну ситуацію в Україні серед європейської бібліотечної спільноти, яка висловлювала повну та всеосяжну підтримку нашій боротьбі за свободу. Також конференція стала джерелом нових планів та задумів щодо перспектив розвитку самої бібліотеки КПІ: зокрема, у питаннях потенційного членства бібліотеки в Асоціації Європейських дослідницьких бібліотек та розбудови відкритої науки.

Відкрита наука – рух, покликаний зробити наукові дані максимально доступними широкому загалу. У сучасному світі ця ініціатива є дуже актуальною. І завдяки взаємодії з бібліотекою Університету Шеффілда у межах співпраці КПІ ім. Ігоря Сікорського та Університету Шеффілда (Велика Британія), бібліотека Київської політехніки отримала можливість вивчити практичний досвід іноземних колег з цього питання.

У вересні стартує серія зум-зустрічей між бібліотекарями КПІ та Шеффілдського університету, на яких, зокрема, обговорюватимуться теми впровадження та підтримки відкритої науки, розвитку інституційних репозитаріїв, функціонування відкритих освітніх ресурсів тощо. Усього ж заплановано шість зустрічей. Проте ми віримо, що це тільки початок довгої та плідної співпраці двох бібліотек.

Ще одним важливим цьогорічним досягненням стало відкриття доступу до міжнародного міжбібліотечного абонементу RapidILL, який дозволяє оперативно замовляти та отримувати в електронній формі матеріали з-понад 500 бібліотек Європи та США.

Це розширило горизонти для наших користувачів, і ми не зупиняємося на досягнутому для того, щоб спільнота КПІ мала доступ до найкращих сучасних бібліотечних практик, послуг та здобутків.

Олександра Родигіна, PR-менеджер бібліотеки КПІ

Дата події