З нагоди Міжнародного дня дітей-винахідників президент НАН України академік Анатолій Загородній зустрівся з учнями Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ", які у 2022 році отримали патенти на винаходи, та їхніми наставниками – вченими КПІ ім. Ігоря Сікорського – Олегом Козленком та Ігорем Мікульонком.

Анатолій Загородній тепло привітав юних і досвідчених творців, вручив їм Подяки НАН України і сказав головне: вони потрібні Україні. Вітаючи своїх вихованців, у Політехнічному ліцеї високо оцінюють внесок їхніх керівників: "Дякуємо за роботу вам і вашим науковим та педагогічним керівникам! Хай ваші винаходи приносять користь і змінюють світ на краще!" Дійсно, підопічним Олега Володимировича Козленка та Ігоря Олеговича Мікульонка пощастило: на початку свого творчого й життєвого шляху вони зустріли досвідчених, високопрофесійних вчителів, які вміють і прагнуть навчати й передавати свої знання, і справжніх старших друзів. 

Олег Козленко – заслужений вчитель України, завідувач навчально-наукової лабораторії кріогенної техніки фізико-математичного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського, керівник секції "Технологічні процеси та перспективні технології" КПНЗ "Київська мала академія наук учнівської молоді". Проєкти його вихованців уже понад десять років отримують нагороди на конкурсах-захистах учнівських робіт МАН, конкурсах інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge", різноманітних міжнародних змаганнях винаходів та інновацій. Серед його підопічних – колишні ліцеїсти, а нині студенти КПІ Ігор Клименко – найкращий студент світу 2022 р. за версією Всесвітньої премії Global Student Prize (див. "КП" № 31-32 за 2022 р.); Володимир Каран, який винайшов інфравізійний камуфляж і отримав найвищу нагороду на виставці інновацій "E-NNOVATE" у Польщі (див. "КП" № 33-34 за 2021 р.); Єлизавета Столярчук – авторка проєкту вітряного генератора на основі сегнерового колеса, яка здобула золото на виставці "Global Industrie" у Франції (див. "КП" № 18 за 2021 р.) та багато інших.

Ігор Мікульонок – професор кафедри хімічного, полімерного та силікатного машинобудування інженерно-хімічного факультету КПІ ім. Ігоря Сікорського, доктор технічних наук, професор, старший науковий співробітник, заслужений винахідник України, нагороджений медаллю "За винахідництво" Всесвітньої організації інтелектуальної власності. За понад 35 років винахідницької діяльності він став автором і співавтором майже 1200 охоронних документів (авторських свідоцтв і патентів) на винаходи й корисні моделі, з них близько п'ятисот – це спільні напрацювання зі студентами та учнями. Вихованців, яких Ігор Олегович за ці роки залучив до винахідницької діяльності, – понад три сотні. "До  речі, О.Козленко – мій студент, а я його викладач, – говорить І.Мікульонок. – Ми закінчували одну кафедру, нині це кафедра машин та апаратів хімічних і нафтопереробних виробництв. А тепер разом вчимо наступні покоління учнів і студентів". І, судячи з результатів, навчають успішно, адже за останні шість років із 43 учнями Політехнічного ліцею НТУУ "КПІ", у яких викладає О.Козленко, отримали спільно 79 патентів.

Ще у 2001 р. Ігор Мікульонок підготував навчальний посібник "Основи інтелектуальної власності", який витримав декілька видань і згодом перетворився на підручник "Інтелектуальна власність" з грифом Міністерства освіти і науки України. "Як викладач основне призначення своєї винахідницької діяльності, – розповідає вчений, –  я бачу в залученні студентської та учнівської молоді до творчості". І додає: "Зазвичай це дуже допитливі та працьовиті хлопці й дівчата. Вважаю просто необхідним заохотити їх до технічної творчості та надати максимальну допомогу. До того ж завжди намагаюся зробити винахід за можливістю більш простим. Для цього потрібні знання в найрізноманітніших  галузях, які нерідко виходять за межі отриманої спеціальності".

Історія знає багато прикладів відомих винахідників, у яких "великим" відкриттям передували "маленькі". Щоб допомогти юним дослідникам "приєднатися до когорти тих, хто рухає цивілізацію вперед", О.Козленко та І.Мікульонок створили для них покроковий посібник – алгоритм патентування винаходів і корисних моделей. Адже винахід, на думку авторів,  – це не тільки "витвір інтелектуального мистецтва", це інтелектуальний продукт, який може значно поліпшити фінансове становище винахідника.

Надія Ліберт
На фото: Зліва направо І.О. Мікульонок, І.Ю.Поліщук (директорка Київської МАН), Андрій Маврін, А.Г. Загородній, Павло Шехет, Василь Страшний, О.В.Козленко.

Дата події