У Центрі культури та мистецтв 20 квітня відбулася Конференція трудового колективу КПІ ім. Ігоря Сікорського. Вперше за майже чотири останні роки вона проходила в очному режимі.

Звісно, війна наклала свій відбиток і на цю подію. Отож розпочалася конференція не як зазвичай, зі вступного слова голови профкому, а з інформації про те, як поводитися і куди прямувати делегатам у разі оголошення повітряної тривоги – про це розповів з трибуни начальник штабу цивільного захисту університету Юрій Нестеренко. І лише після цього голова профкому працівників Михайло Безуглий перейшов до робочих питань. Він повідомив, що на конференцію було обрано 625 делегатів. З них 482 особи представляли науково-педагогічних, педагогічних і технічних працівників, 47 –  інші категорії співробітників університету, а 96 місць було зарезервовано для студентів (проте від них присутніми були лише 52 делегати). На момент початку засідання для участі в ньому зареєструвалися 490 осіб, тож наявність кворуму дозволила розпочати конференцію.

Насамперед учасники конференції обрали її робочі органи – президію, редакційну і лічильну комісії – та визначили регламент. Також обрали головуючого – ним став проректор з науково-педагогічної роботи Олексій Жученко.

На порядок денний конференції було винесено такі питання. Перше – звіти ректора, голови  профкому співробітників і голови профкому студентів університету про роботу та виконання Колективного договору з вересня 2022 року по квітень 2023 року. Друге – "Різне", до якого насправді увійшло кілька  важливих для університету поточних питань його діяльності.    

Свою доповідь ректор КПІ Михайло Згуровський розпочав із вшанування пам'яті київських політехніків, які загинули у війні проти російського агресора. "Нині у лавах захисників Вітчизни понад двісті київських політехніків й тисячі випускників минулих років, – нагадав він. –  33 з них під час війни віддали своє життя за свободу і незалежність України. Прошу вшанувати пам'ять загиблих захисників Вітчизни хвилиною мовчання".

Виступ ректора було присвячено роботі університету в цей найважчий за майже вісім останніх десятиліть період його історії та зусиллям усього колективу, завдяки яким вдалося зберегти життєдіяльність і безпеку протягом 14 місяців війни за усіма напрямами його роботи (повний текст звіту ректора подано на стор. 2-4).

"Проведення сьогоднішньої конференції очно, у залі Центру культури та мистецтв, у практично повному складі обраних на факультетах, у навчально-наукових інститутах та підрозділах делегатів повертає тридцятирічні традиції завершення звітної кампанії в університеті", – зауважив на початку своєї доповіді голова профкому Михайло Безуглий. Він докладно розповів про роботу профспілкової організації КПІ щодо забезпечення діяльності університету в найтяжчі часи минулого року та допомоги його співробітникам, зокрема й тим, які через війну втратили житло, або житло яких зазнало серйозних пошкоджень. І, звісно, про те, як колектив допомагав і допомагає своїм колегам і студентам, які стали на захист Батьківщини, а також  Збройним силам України та іншим силовим формуванням. Красномовними в цьому плані є обсяги перерахувань коштів для них – лише за перші пів року повномасштабної війни київські політехніки акумулювали на ці цілі разом з постійними донатами у різні благодійні фонди і організації понад 5 мільйонів гривень. І це ще до утворення Фонду сприяння ЗСУ "Київський політехнік". Утім, читачі самі можуть ознайомитися з повним текстом доповіді голови профкому університету за посиланням.

Питанням організації та безпосереднього надання допомоги студентам КПІ, які нині зі зброєю в руках боронять Україну, а також студентській волонтерській діяльності присвятив значну частину своєї доповіді й голова профкому студентів КПІ Ігор Степанюк. Серед досягнутих результатів – і вражаючий рекорд України з виготовлення вкрай потрібних бійцям на передовій окопних свічок.  Рекорд не задля рекорду, а для забезпечення наших оборонців такими потрібними в польових умовах джерельцями світла і тепла. Але, ясна річ, робота студентської профспілки не обмежувалася лише допомогою фронту, свідченням чого стали окремі її аспекти – соціальний захист студентів, допомога у вирішенні побутових проблем, організація культурно-спортивних заходів тощо, про які також розповів Ігор Степанюк. 

На конференції виступив голова Київської міської організації профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь. Передусім він вручив  викладачам і співробітникам КПІ почесні грамоти Президії міської профспілкової організації освітян за внесок у розвиток профспілкового і волонтерського руху та сприяння Збройним силам України. Також він передав голові студентського профкому грамоту, якою Президія нагородила студентство КПІ за героїзм, проявлений у захисті України, та волонтерську діяльність. Олександр Яцунь також подякував трудовому колективу та студентам університету за всі ті добрі справи, які вони робили і роблять для відстоювання прав та інтересів освітян і наближення Перемоги. І додав, що з початку війни всі київські освітяни – від працівників дошкільних закладів до  закладів вищої освіти – передали на потреби оборони лише по профспілковій лінії 12 мільйонів  гривень. І це тільки через профспілку, не згадуючи про донати через різноманітні фонди…

Виступаючи із залу, декан ФБМІ Олександр Галкін зупинився на основних аспектах діяльності колективу і профспілкової організації, ефективність та оперативність яких завдяки змістовній взаємодії з адміністрацією та органами  студентського самоврядування дозволили університету в умовах воєнного часу не лише зберегти свою життєдіяльність, а й продовжити свій подальший розвиток, і не тільки залишити за собою, а й поліпшити своє місце у деяких рейтингах вишів. Отож він запропонував визнати роботу профспілки університету та ректора задовільною. 

Після того, як представники адміністрації відповіли на запитання студентів, делегати затвердили звіти ректора університету Михайла Згуровського, голови профспілкового комітету Михайла Безуглого та голови профспілкового комітету студентів Ігоря Степанюка, визнали роботу ректора впродовж звітного періоду задовільною, а також те, що Колективний договір КПІ ім. Ігоря Сікорського, укладений на 2021–2024 роки, за період з вересня 2022 року по квітень 2023 року виконано в цілому.

Розгляд другого пункту порядку денного Конференції трудового колективу "Різне" розпочався із затвердження складу комісії з перевірки виконання Колективного договору на період до наступної конференції чи, радше, продовження на цей термін повноважень нинішніх членів комісії. Також делегати проголосували за продовження повноважень складу комісії з трудових спорів і ради трудового колективу з житлових і соціально-побутових питань. Окрім того, конференція затвердила зміни до Статуту КПІ ім. Ігоря Сікорського, необхідність внесення яких була продиктована зміною його адреси внаслідок перейменування проспекту Перемоги на проспект Берестейський.

Насамкінець слово було надано голові правління Благодійного фонду підтримки ЗСУ "Київський політехнік", директорові НН ММІ Ігорю Гришку, який поінформував зібрання про діяльність цієї благодійної організації; про суми, що було витрачено на придбання необхідних нашим воїнам товарів, речей, спорядження та інвентаря; про співпрацю з іншими подібними організаціями тощо. Із жовтня 2022 року, тобто за час існування Фонду, на його рахунок було перераховано  понад 1 мільйон гривень. Ігор Гришко подякував кожному, хто допомагає і підтримує своїми коштами Збройні сили України. "Кожна гривня, що була перерахована до Фонду, дає змогу акумулювати кошти та придбати той чи інший гаджет, девайс, пристрій, який конче необхідний нашим захисникам саме сьогодні", – наголосив він і закінчив свій виступ словами: "Разом ми можемо набагато більше, ніж поодинці!" Вони, власне, і були лейтмотивом усієї конференції.    

Дмитро Стефанович

[20.04.2023] Конференція трудового колективу КПІ ім. Ігоря Сікорського

20 квітня 2023 року в Центрі культури та мистецтв КПІ відбудеться конференція трудового колективу КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Порядок денний:

• Звіти ректора, голови профкому, голови профкому студентів університету про роботу та про виконання колективного договору з вересня 2022 року по квітень 2023 року.
•Різне.

Початок конференції о 15.00 год.
Реєстрація делегатів о 14 год. 45 хв.

Дата події