Найближчими роками Україна потребуватиме не лише матеріальних ресурсів для відновлення, а й досвідчених фахівців у всіх сферах науки та суспільного відтворення. Зокрема, особливої ваги набуває нова стратегія сталого розвитку – циркулярна економіка. Дослідження молодих науковців кафедри економіки і підприємництва ФММ охоплюють проблематику розвитку промислових підприємств саме в умовах циркулярної економіки.

Як адаптувати виробництво під існуючу недостатність ресурсного забезпечення та досягти за таких умов сталого зростання розповідає доцентка кафедри економіки і підприємництва (КЕіП) Анна Погребняк: "Поняття циркулярної економіки з'явилося 1990 р. як нова стратегія сталого розвитку і можлива альтернатива класичній економіці. У той період, коли структурою лінійної економіки було "take, make, waste" ("добути, використати, викинути"), принципи економіки замкнутого циклу мали вигляд 3R: "reduce, reuse, recycle" ("скорочення, повторне використання, переробка"). Основою циркулярної економіки є формування нових бізнес-моделей, орієнтованих на зменшення кількості використовуваних ресурсів, впровадження повторного використання або замкнутого циклу виробництва (планування потреби виробництва у матеріалах) і переробки у виробництві, що дозволяє забезпечити захист навколишнього середовища та знижує первинну потребу промисловості у зовнішніх ресурсах".

Особливостями антикризового управління на підприємствах науковиця зацікавилася ще навчаючись в аспірантурі. За результатами досліджень у 2016 р. захистила дисертацію та здобула науковий ступінь кандидата економічних наук за спеціальністю "Економіка та управління" (за видами економічної діяльності). Інтерес до наукових розвідок вона виявила ще з перших років навчання в університеті: іспити складала на "відмінно", брала участь у студентських наукових конференціях, що проходили на базі КПІ, та олімпіадах з різних предметів. З третього курсу була головою наукового товариства студентів та аспірантів ФММ, отримувала іменні стипендії ректора університету, голови КМДА та інші.

На кафедрі Анна Погребняк зарекомендувала себе як активна, цілеспрямована, сумлінна  науковиця. За останні п'ять років опублікувала понад 75 наукових праць, з яких 12 статей у наукових журналах, проіндексованих у Scopus та Web of  Science, також є співавторкою наукових публікацій, що індексуються наукометричними базами, та статей у закордонних виданнях. Пошуковою системою Google Scholar вказано 276 цитувань публікацій А.Погребняк, індекс Гірша h = 9. Висока цитованість публікацій молодої дослідниці підтверджує її високий професійний та науково-методичний рівень. Торік її удостоєно стипендії Кабінету Міністрів України для молодих учених як авторку актуальних науково-технічних розробок.

Також велику увагу молода вчена приділяє викладацькій діяльності. Вона викладає дисципліни: мікроекономіка, проєктний аналіз, антикризове управління, фінансовий менеджмент, розробка стартап-проєктів. Деякі з них – англійською мовою. Крім того, вона бере участь у міжнародних проєктах і стажуваннях. "Це допомагає вдосконалити підходи до викладання та особистим прикладом мотивувати студентів до наукової діяльності, показати, що наука – це не перекладання папірців з однієї купи в іншу, а динамічний і захоплюючий процес", – говорить науковиця. Дійсно, під її керівництвом студенти пишуть статті, успішно виступають з доповідями на конференціях, перемагають у конкурсах наукових робіт.

Не припиняючи професійної діяльності, за останній рік ми всі стали донаторами, волонтерами, співучасниками подій, спричинених агресією північного сусіда. Активно займається волонтерською діяльністю й Анна Погребняк, адже з початку повномасштабного вторгнення її рідна людина захищає країну в лавах ЗСУ. "Спочатку допомога була зорієнтована на підрозділ мого чоловіка, – ділиться доцентка, – шукала донорів у Європі для забезпечення хлопців усім необхідним. У квітні брала участь у роботі волонтерського хабу в Київській області, допомагали постраждалим з Київської області та Чернігова. За підтримки кафедри економіки і підприємництва та ФММ організували гуманітарну допомогу колегам з Чернігівської політехніки". Із травня волонтерка задіяна в соціальних проєктах допомоги сім'ям з дітками, які постраждали від війни, активно залучає колег та бізнес-партнерів до їхньої  підтримки. Восени організували та закрили збір на авто для одного з підрозділів ЗСУ.

Та попри все, науковиця вірить у беззаперечну перемогу й "майбутнє відновлення країни силами і мізками молодих завзятих українців".

Надія Ліберт