Статус держави в сучасному світі визначається її науково-технічним рівнем та здатністю до технологічного розвитку. І саме матеріалознавство нині є одним з пріоритетів наукового прогресу. Вихованці кафедри фізичного матеріалознавства та термічної обробки (ФМТО) НН ІМЗ ім. Є.О.Патона здатні підкорювати наукові, інноваційні та комерційні вершини. Сьогодні вони успішно працюють у галузі високих технологій на стику матеріалознавства, комп'ютерних наук, медицини та біології. 

Молоді науковці кафедри ФМТО, успішно оволодівши професійними знаннями та опанувавши основи майстерності, гідно примножують наукові здобутки нового наукового напряму, започаткованого у 2009 р. професором Я.В.Зауличним. Наукова робота вчених висвітлюється в провідних світових профільних журналах й апробована на всеукраїнських та міжнародних конференціях і форумах.

Навчати треба сучасно та цікаво – переконаний доцент кафедри фізичного матеріалознавства та термічної обробки к.ф-м.н. Юрій Яворський. "Не варто боятися невідомості, потрібно брати все, що дарує тобі доля. Основне – розпочати, а далі, викладаючись сповна, можна досягти успіху в будь-якій справі", – вважає вчений. Тож його професійне зростання є прикладом такої працьовитості та цілеспрямованості.

До наукової роботи юний Юра Яворський долучився ще під час навчання на фізичному факультеті Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника. Там його привабила освітня програма "Фізика наносистем". У 2012 р. юнак отримав диплом магістра з відзнакою та набув кваліфікації фізика-викладача. Того ж року вступив до аспірантури КПІ ім. Ігоря Сікорського, а вже у 2016-му захистив кандидатську дисертацію в Інституті проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України та отримав науковий ступінь кандидата фізико-математичних наук.

Погодьтеся, чимало вітчизняних освітньо-наукових закладів воліли б запросити до себе перспективного науковця. Та Юрію Васильовичу полюбився Київський політехнічний з його багаторічною історією та потужною науково-навчальною базою. Свою педагогічну роботу Ю.Яворський розпочав з посади асистента кафедри фізичного матеріалознавства та термічної обробки в 2015 році. Набуваючи досвіду, спокійно і впевнено рухався службовими сходинками: у 2017 році перейшов на посаду старшого викладача, а з 2018 року – доцента. Нині проводить лекційні, лабораторні та практичні заняття з курсів "Міжатомна взаємодія і властивості матеріалів", "Авіаційне матеріалознавство", "Стандартизація, метрологія та контроль якості продуктів" та ін. Слід відзначити викладання курсів "Aerospace material science", "Biomaterials and biocompatibility" та інших англійською мовою.

У 2017 р. для забезпечення навчального процесу викладач видав три посібники, а в 2021-му у співавторстві з проф. Я.В.Зауличним опублікував підручник "Фізика конденсованого стану: для матеріалознавців". Цікавою ініціативою молодого вченого "у скрутні часи пандемії COVID-19" стало створення та просування навчального проєкту на ютуб-каналі "Мат. – це просто"

"Відзняті та змонтовані відеоролики за темами занять, – розповідає Ю.Яворський, – є важливою і корисною складовою навчання студентів". Ясна річ, адже вони допомагають зануритися в захоплюючий світ досліджень, структурно-морфологічних особливостей металів, композитів та полімерів, взаємозв'язків між цими особливостями й властивостями матеріалів. "Також вони будуть цікавими, – продовжує автор, – і допитливим школярам, ліцеїстам, які потім відвідують Дні відкритих дверей НН ІМЗ, ставлять запитання, оглядають лабораторії, виконують простенькі досліди". І з прихованою гордістю додає: "Такі знайомства розширюють світогляд юних дослідників, допомагають обрати майбутню спеціальність. А згодом вони приходять навчатися до КПІ".

Поза сумнівом, успішна викладацька діяльність має базуватися на результатах наукового пошуку. Наукові інтереси Юрія Васильовича Яворського стосуються сфери отримання композитів на основі нанорозмірних оксидів Al2O3, TiO2, SiO2, Fe2O3 і деяких біоматеріалів та можливості їхнього використання як основи електродних матеріалів літієвих джерел енергії. Він неодноразово брав участь у виконанні держбюджетних робіт як старший науковий співробітник та відповідальний виконавець. Результати наукових досліджень було оприлюднено більше ніж у 50 публікаціях.

Крім того, з 2019 р. Ю.Яворський є вченим секретарем, а з 2022 р. – головою Вченої ради молодих учених НН ІМЗ ім. Є.О. Патона. У 2018-2021 рр. він входив до складу журі секції матеріалознавства МАН України, був членом журі Всеукраїнського науково-технічного конкурсу "ЕКО-ТЕХНО Україна 2020" і Всеукраїнського студентського конкурсу зі спеціальності "Фізика та астрономія". За підсумками 2019-2021 рр. тричі ставав переможцем університетського конкурсу "Молодий викладач-дослідник". Торік став номінантом конкурсу МОН "Молодий вчений року – 2021" у трьох номінаціях: "Фізика та астрономія", "Молодий методист року в галузі фізико-математичних наук" і "YouTube для науки" та стипендіатом КМУ як автор актуальних науково-технічних розробок.

Сьогоднішні реалії спонукають до дії, нікого не лишають осторонь. Як і сотні тисяч українців, молодий вчений вірить у беззастережну перемогу України в боротьбі з окупантом та активно займається волонтерською діяльністю для допомоги ЗСУ.

Надія Ліберт