Воєнний час змусив організаторів ХІ Міжнародного фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2022", який пройшов з 23 по 26 жовтня в КПІ ім.Ігоря Сікорського, вжити певних засторог на випадок оголошення повітряної тривоги, вимкнення електроенергії, а також задля забезпечення "інформаційної тиші". Про них перед відкриттям форуму попередив учасників заступник директора Інноваційного холдингу "Sikorsky Challenge" Сергій Сергієнко. І саме з них розпочала своє вітальне слово віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Точніше, навіть не з них, а з того, якою буде наша країна, коли учасників жодних фестивалів і конкурсів не потрібно буде попереджати про заходи безпеки й шляхи евакуації під час якихось загроз. "Ми обов'язково проводитимемо Фестиваль "Sikorsky Challenge" й тоді, коли не буде повітряних тривог, коли ми житимемо в інноваційній, розвиненій країні, що перемогла ворога, стала міцною, у якої є майбутнє, яка формує це майбутнє разом з колегами, партнерами і союзниками!" – наголосила вона. А закінчила свій виступ словами: "Хочу подякувати нашим Збройним силам. Вони роблять усе, щоби ми могли працювати, розвиватися, наближати нашу перемогу на гуманітарному фронті. Ми обов'язково переможемо! Тут була, є і буде Україна!"

* * *

Баченню того, якою має стати наша країна після перемоги у цій війні та яке місце вона має обійняти в сім'ї демократичних розвинених країн, і було присвячено цьогорічний фестиваль. Це було сформульовано і в його темі – "Інноваційна трансформація України".

Про майбутнє України після перемоги над ворогом говорили всі гості та учасники фестивалю – як ті, що були присутніми на церемонії відкриття, так і ті, хто брав участь у його роботі в дистанційному режимі. "Я горда з того, що в нас є такі університети, як КПІ імені Ігоря Сікорського, – сказала голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інформації Юлія Гришина. – Я горда з того, що зараз, під час війни, тут триває навчальний процес, відбуваються такі форуми, що присвячені майбутньому. А майбутнє – в руках науки, в руках студентів, наших науковців, наших освітян… Перед Україною стоять дуже значні виклики. Нас чекає величезний обсяг різної роботи. Після нашої перемоги ми будуватимемо сучаснішу, успішнішу, більш інноваційну країну. Тому цей фестиваль – надважлива подія в житті нашої країни".

Тепло привітав і побажав фестивалю плідної роботи очільник Міжнародного журі конкурсу стартап-проєктів "Sikorsky Challenge", голова Наглядової ради Всеукраїнської інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine" Вік Корсун (США).

Привітань було багато, так само, як багато було на фестивалі представників різних гілок державної влади – народних депутатів України, керівників кількох міністерств, представників силових відомств. Це дуже важливо, адже саме у владних кабінетах прийматимуться остаточні рішення щодо шляхів побудови нової економіки нашої держави після війни і підтримки розробок, потрібних сьогодні для зміцнення обороноздатності нашого війська. "Якщо в минулі роки ми майже не співпрацювали з бюджетними коштами, з державними інституціями, то цього року оборона, інфраструктура, ІТ, кібербезпека – це основні напрями. Тому до нас доєднались і міністри, і заступники міністрів, і депутати Верховної Ради, і представники Офісу президента", – прокоментувала керівниця Екосистеми "Sikorsky Challenge" та Всеукраїнської інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine"  Інна Малюкова.

І, звісно, не можна забути про представників компаній-партнерів, членів журі, потенційних інвесторів, які спостерігали за фестивальними подіями й очно або онлайн працювали з авторами поданих проєктів, адже фестиваль проводився у змішаному форматі.

Загалом цього року участь у фестивалі взяли партнери з Австралії, Азербайджану, Великої Британії, Грузії, Ізраїлю, Іспанії, Китаю, Німеччини, Польщі, Сполучених Штатів Америки, Швеції – усього 11 країн світу!

* * *

Sikorsky Challenge Ukraine відкрив ректор

Робота за програмою фестивалю розпочалася з Міжнародного форуму "Платформа інноваційної трансформації України на базі Всеукраїнської інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine". Його відкрив ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. Передусім він нагадав про оголошену Президентом України Володимиром Зеленським програму повоєнної трансформації України. "Наша платформа "Sikorsky Challenge Ukraine" бере на себе ініціативу долучитися до цієї масштабної амбітної програми в частині інноваційної компоненти, – сказав Михайло Згуровський. – Ми вважаємо, що повоєнна економіка країни не може відбудовуватися за попередньою моделлю, коли вона була сировинною та низькотехнологічною, а головними статтями нашого експорту були руда, метали  низької якості, зерно, олія – те, що не давало високої доданої вартості, через що Україна не могла забезпечити вирішення безлічі проблем і лише нарощувала свій зовнішній борг. Тому наша мета – включитися в цю програму в компоненті пошуку і просування на внутрішні та зовнішні ринки таких інновацій, винаходів і стартапів, які б пришвидшували інноваційну трансформацію країни…"

На переконання ректора КПІ, базою повоєнної трансформації України в частині забезпечення її інноваційного розвитку могла б стати Інноваційна екосистема університету "Sikorsky Challenge", що вже перетворилася на національну мережу й присутня практично в усіх регіонах нашої держави. Вона могла б узяти на себе координацію реалізації інноваційних проєктів, спрямованих не просто на відбудову національної економіки, а на створення її нової структури та виведення країни на передові технологічні позиції в світі. Вона також могла б забезпечувати взаємодію держави, іноземних партнерів, університетів, наукових парків тощо. Ба більше, сприяти зміцненню зв'язків бізнесу, науки, держави для пришвидшення вирішення технологічних проблем міст і регіонів, забезпеченню втілення у життя нових ідей та інновацій і, врешті-решт, піднесенню загальної інноваційної культури. І, звісно, працювати над залученням в Україну іноземних інвестицій.

Утім, брати участь у такому проєкті мусить не лише КПІ, з боку України в ньому повинні бути задіяні інноваційні високотехнологічні компанії та їхні об'єднання, а також інвестиційні фонди. А з боку генераторів ідей – університети, наукові установи і, як базовий майданчик, з якого проєкт міг би стартувати, платформа "Sikorsky Challenge". Певна річ, у цій системі важливе місце належатиме й владі: Офіс Президента міг би стати координатором цієї роботи в Україні, а низка міністерств та інших органів державної виконавчої влади – організовувати її у відповідних галузях.

* * *

У перший день роботи фестивалю пройшов круглий стіл на тему "Інкубація свободи для України – адаптація жінок до цифрової економіки". Головувала на ньому й виступила з презентацією президентка Освітньої фундації "Perspektywy" Біанка Сівінські (Польща). Питання, які обговорювалися під час цього заходу, є дуже актуальними для українок, які через війну опинилися за кордоном і яким Польща не лише надала прихисток, але й допомагає освоїти новий і запитаний на ринку праці фах у галузі цифрових технологій. Низці окремих аспектів цієї роботи були присвячені виступи директорки Української фундації талантів Катерини Стоян, ректорки Міжнародного університету фінансів Любові Смоляр, декана факультету соціології і права КПІ ім. Ігоря Сікорського Олени Акімової.

Sikorsky Challenge 2022

Також того дня відбулася панельна дискусія "Інновації в оборонно-промисловому комплексі у воєнні та післявоєнні часи", модератором якої виступив директор Інституту передових оборонних технологій КПІ Михайло Мосін.

А ще впродовж усіх трьох днів фестивалю у рамках його програми проходили заняття Школи креативності. Це була окрема молодіжна секція, яка так і називалася: "Sikorsky Challenge Junior: Школа креативності КПІ". Про те, як і для чого вона працює, розповіла "КП" одна з її організаторок, студентка 1-го курсу магістратури Дар'я Фисун: "Перша школа відбулася в серпні, ця за ліком уже друга. Тут є спікери, які підготували презентації на цікаві теми, – "Лідерство", "Тайм-менеджмент", "Інвестиції" тощо. Учасники школи – це наші студенти, є й декілька школярів київських ліцеїв, переважно Політехнічного ліцею КПІ.  Діяльність школи націлена на те, щоб дати певні знання студентам, які прагнуть займатися наукою та створювати власні розробки. Крім того, що вони отримують за своїм фахом на парах, їм потрібно дати ще й "софт-скіли" – щоб вони вміли подати себе; розуміли, як комунікувати в команді, в суспільстві;  уявляли, як створюються стартапи, з чого все починається. Ось цим ми і займаємося..." До речі, фундатор і керівник школи студент КПІ Іван Загорулько  разом зі своєю командою представив на конкурс стартап-проєктів  проєкт створення платформи технологічної креативності студентства "Creativity Valley" та отримав грант на втілення цієї ідеї у життя від Президентського фонду Леоніда Кучми "Україна".

Sikorsky Challenge 2022

* * *

Та головною подією фестивалю, сказати б, його осердям, був, ясна річ, конкурс стартап-проєктів. Нічого дивного – саме з нього понад 10 років тому починався Фестиваль "Sikorsky Challenge", який уже давно став однією з найголовніших щорічних подій у сфері інноватики України. Ось і цього року, попри надзвичайно несприятливі умови для роботи, конкурс зібрав понад 500 учасників, з яких 367 взяли участь у роботі фестивалю очно і 145 – дистанційно. На розгляд журі було подано 188 робіт, з них до фіналу було відібрано 75.

Проєкти-фіналісти були розподілені по п'яти секціях:  "Оборона і безпека. Авіація і космос", "Інфраструктура та промисловий хайтек", "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека", "Біомедична інженерія і здоров'я людини" та "Екологічна і енергетична безпека". Понад те, журі конкурсу визначало ще й кращі розробки в кожній з них у номінаціях: "Експортний потенціал продукції", "Перспективність, інноваційна привабливість", "Практична готовність до серійного виробництва", "Найкраще технологічне рішення стартапу", "Найкраща ідея стартап-проєкту", "Найкраще вирішення проблем потенційних клієнтів" і "Найкраща бізнес-модель".

Sikorsky Challenge 2022

Частина розробок-фіналістів була представлена на стендах у залі інноваційного підприємництва КПІ. Часто-густо біля стендів стояли й прототипи пропонованих приладів, пристроїв, агрегатів, транспортних засобів і систем, або й готові продукти, виробництво яких потребує масштабування. Члени команд-розробників давали пояснення щодо їхнього призначення, характеристик, особливостей виготовлення та необхідних обсягів інвестицій. Інші стартап-проєкти автори представляли на пітч-презентаціях, які могли побачити й почути не лише ті учасники фестивалю, які зібралися в залі, але й ті, хто перебував далеко від Києва, адже усі заходи транслювалися в синхронному режимі.

Зрозуміло, що з огляду на нинішню ситуацію в країні, більшість проєктів стосувалися  вирішення проблем забезпечення оборони держави, а також її оборонців. Скажімо, впродовж усіх трьох днів конкурсу загальну увагу учасників заходу привертав електроквадроцикл "HIMAKS", що його представила команда розробників з однієї з київських компаній. З неменшою цікавістю оглядали гості та  члени журі наземну роботизовану платформу для військових і цивільних потреб "ROBOTRACK", яка може виготовлятися під потреби конкретного замовника (її розробила група інженерів під керівництвом Валентина Панченка), а також представлений командою київських політехніків під орудою першого заступника директора НН ІТС,  доцента  кафедри телекомунікацій Гліба  Авдєєнка проєкт терагерцового радару, та й інші розробки.

А перемогу в цій секції здобув проєкт "Універсальна гідрогелева пов'язка". Це технологія виробництва протиопікових гідрогелевих пов'язок для військових аптечок, розроблена (як і самі ці пов'язки) фахівцями вітчизняної компанії "Укртехмед Інновейшн".  "Ми активно працюємо з волонтерами, які фактично фінансують цей напрям нашого виробництва. Мета нашої презентації – привернути до цієї розробки увагу держави і, зокрема, Міністерства охорони здоров'я, бо 20 тисяч, що ми випускаємо на місяць, – це мало для того, щоб забезпечити наші ЗСУ. Потрібно переходити на 100 чи 200 тисяч", – розповів генеральний директор компанії Володимир Тавокін. Отож проєкту конче потрібно масштабування, і можна сподіватися, що перемога в конкурсі "Sikorsky Challenge" дозволить його забезпечити. Слід додати, що цей проєкт переміг у своїй секції і в номінації "Практична готовність до серійного виробництва".

Дуже цікаві й сильні стартап-проєкти були представлені в секції "Інфраструктура та промисловий хайтек". Інноваційні способи вирішення проблем, які Україні потрібно буде долати після своєї перемоги, насправді стануть у пригоді вже тепер. Яскравим прикладом є проєкт-переможець у секції "Алігатор" – універсальний газогенераторний котел". Нині великим містам як повітря потрібні екологічно чисті засоби для утилізації відходів різного походження, адже сміттєві полігони по всій країні вже практично вичерпали свої можливості. Понад те, війна наочно продемонструвала, наскільки важливими для  населених пунктів є, серед іншого, децентралізація і розосередженість джерел генерації тепло- та електроенергії тощо. За словами керівника групи розробників "Алігатора" Олександра Кулінченка, саме для вирішення цих проблем спроєктовано їхній універсальний газогенераторний котел нового покоління. Він дає змогу отримати енергію за рахунок новітньої технології спалювання та газифікації органічних речовин екологічно чистим способом. По паливу котел – універсальний. Він може працювати не лише на дровах, пелетах чи вугіллі, але й на побутовому смітті, гумі, пластмасі тощо. При цьому вміст шкідливих речовин у викидах не перевищує європейських норм – і це без додаткового обладнання для їхнього очищення! А отриману енергію можна застосовувати для опалення, підігріву води, вироблення електроенергії та технологічних потреб. При цьому ця конструкція компактна, тобто може монтуватися і використовуватися біля джерел утворення відходів – чудове рішення для, скажімо, міських мікрорайонів або навіть великих ОСББ. Кілька таких котлів уже працюють, і роботу їхню можна було побачити на ролику, який автори проєкту демонстрували на моніторі ноутбука.    

Взагалі, слабких проєктів у фіналі не було, тож багато чого можна було б розповісти про кожного з переможців у кожній із секцій, навіть більше – у кожній з їхніх номінацій. Та через брак місця на газетних шпальтах відсилаємо читачів до сайту фестивалю та до його сторінки у Фейсбуці.  

Головне, що всі команди проєктів-переможців матимуть підтримку від Інноваційного холдингу "Sikorsky Challenge" та його партнерів, укладуть протоколи про наміри з інвесторами й розпочнуть готуватися до спільної реалізації проєкту.

Крім того, п'ять стартапів наймолодших учасників конкурсу традиційно відзначив Президентський фонд Леоніда Кучми "Україна". Кожний з авторів цих проєктів отримав грошове заохочення у 40 тисяч гривень. Як і в минулі роки, представники Фонду виходили з двох головних критеріїв: віку авторів робіт і суспільного значення їхніх розробок. Принагідно варто зауважити, що проєкти ці  були, сказати б, цілком дорослими, адже пропонували зрілі інженерні підходи до  вирішення серйозних проблем. 

Кілька розробок також отримали відзнаки й нагороди компанії "Orange Pavers" і Програми "Глобальні інновації через науку та технології" (GIST).

* * *

Sikorsky Challenge 2022

"Дуже важливо, що більшість проєктів, представлених цього року на конкурс, стосувалися захисту України. І серед фіналістів найбільша кількість – це розробки оборонного призначення. Їх було понад 30%, – відповів "КП" на запитання про головні підсумки Фестивалю "Sikorsky Challenge 2022" Михайло Згуровський. – Але, звичайно, і в галузях кібербезпеки, інформаційних технологій, промислового хайтеку та космосу, біомедичної інженерії та здоров'я людини, інших дотичних напрямах, фестиваль також дав можливість зустрітися на одному майданчику та поєднати ініціативу науковців-винахідників і інвесторів-замовників. І це, певна річ, дозволить пришвидшити інноваційний розвиток України та підвищить рівень її безпеки".

Дмитро Стефанович

XI Фестиваль інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge»

Попри труднощі воєнного часу XI Фестиваль інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge» відбудеться в жовтні 2022. Він буде присвячений післявоєнні відбудові України і базуватиметься на швидкому та ефективному впровадженні інноваційних технологій і розробок за всіма напрямами безпеки, оборони та економіки країни.

В рамках Фестивалю пройде Конкурс інноваційних проєктів.

Запрошуємо студентів, аспірантів, викладачів та науковців нашого університету взяти участь у XI Конкурсі стартапів Sikorsky Challenge 2022 та представити свій проєкт на одному з найголовніших щорічних заходів у сфері інноватики України.

Команди, що вийдуть у фінал Конкурсу, зможуть презентувати свої проєкти Міжнародному журі і потенціальним інвесторам в зручний для себе спосіб – в форматі «живих» виступів (презентація чи стендова доповідь) або в синхронному онлайн-форматі.

Після презентацій ми організуємо перемовини із потенціальними замовниками, бізнес-ангелами, інвесторами і представниками фондів. В цьому році очікуємо підвищений інтерес з боку міжнародних партнерів до українських інновацій

Детальніше про Фестиваль - https://www.sikorskychallenge.com/startup-contest/
Реєстрація на Конкурс - https://www.sikorskychallenge.com/zayavka2022/
Прийом заявок на участь у Конкурсі – до 10 вересня 2022 року

Дата події