Відділ соціально-психологічної роботи – cтудентська соціальна служба – одна зі структурних одиниць департаменту навчально-виховної роботи. Про те, як працює ця служба в умовах карантину, розповідає читачам "Київського політехніка" її співробітниця Катерина Кириленко.

– Одним із постійних напрямів роботи студентської соціальної служби є збір та передача гуманітарної допомоги тим людям, які її потребують, – дитячим будинкам, малозабез­печеним сім'ям та ін. Як це від­бувається? Нам приносять одяг, взуття, іграшки, книжки студенти (в тому числі наші волонтери), співро­бітники університету, випускники, іноді хтось із членів їхніх сімей, друзів чи знайомих. Працюємо ми за адресою: вул. Борщагівська, 144 (гуртожиток № 20, окремий вхід зліва).

– Як люди дізнаються куди, що саме і коли потрібно приносити?

– З постів  у соціальних мережах (ми маємо сторінки в Телеграмі, Фейсбуці та Інстаграмі, на сайті департаменту). В нашому приміщенні висить банер про збір гуманітарної допомоги. Ми також розміщуємо оголошення в корпусах, розповідаємо про потреби людей на зборах заступників деканів чи інших зібраннях, де це доречно, безпосередньо співпрацюємо із соціальними педагогами та іншими співробітниками КПІ, щоб поширювати інформацію про діяльність cлужби серед університетського загалу.

– Ну от, принесли люди речі. Як ви знаходите тих, хто їх потребує?

– Ми сортуємо речі за категоріями (за віком, сезонами тощо), за необхідністю, щось перемо, прасуємо, зашиваємо, підклеюємо. Потім через соціальні мережі, особисті запити, благодійні фонди гуманітарна допомога доставляється адресатам. Співпраця з фондами проводиться так: або вони нас знаходять (через соціальні мережі або "сарафанне радіо"), як це було із фондами "Карітас", "Рурік Фонд",  "Здорове людство" та іншими, або ми їх (знову ж таки через соціальні мережі та відгуки в інтернеті), як от МБФ "Гарні справи".

 Для прикладу, тільки цього семестру наші співробітники передавали одяг, іграшки та деякі засоби особистої гігієни дитячим будинкам, малозабезпеченим сім'ям та будинку для людей похилого віку Житомирщини. Також ми встигли відвідати один із київських собачих притулків – вигулювали хвостатих та передали простирадла на потреби закладу.

– Під час карантину cлужба працювала?

– Служба не припиняла своєї роботи і в період карантину. Маючи постійний зв'язок з Міжнародним благодійним фондом "Гарні справи", про який я вже згадувала, отримали запит від їхньої кураторки у Черкаській області Ольги Тодосійчук. П'ять пакунків з дитячим і жіночим одягом та взуттям передали сім'ям, які цього потребують, у місто Умань.

 – Судячи з назви вашого підрозділу, він займається не лише гуманітарною допомогою. Чим ще?

 – Звісно, ми займаємося не лише гуманітарною допомогою, а й соціально-культурними, психологічними та профілактичними заходами, акціями донорства крові.

 На початку весни натрапили на Telegram-канал SexED про репродуктивне здоров'я від Ukrainian Medical Students' Association (UMSA). Так збіглося в часі, що тоді ми мали ідею організувати тиждень сексуальної освіти в КПІ ім. Ігоря Сікорського. Провівши опитування серед волонтерів cлужби, студентів та співробітників університету, занотовували приблизний перелік питань, які цікавили загал. Але з оголошенням карантину плани щодо співпраці та масштабних заходів відклали до стабілізації ситуації в країні.

Водночас, карантинні обмеження змусили нас адаптуватися до дистанційки, і зробили ми це досить швидко. Члени UMSA запропонували нам теми для онлайн-лекторію, які корелювали з попереднім дослідженням. І ось протягом тижня, 18–23 травня, лектори-студенти старших  курсів Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця проводили бесіди про секс, види контрацепції та їх надійність, про захворювання, що передаються статевим шляхом. Обговорювалися також питання репродуктив­ного здоров'я жінки та чоловіка, нюанси планування вагітності та інше. Ми й надалі підтримуємо зв'язок з головою комітету репродуктив­ного здоров'я UMSA Анастасією Левадською та готуємося до спільних заходів у новому навчальному році.

Матеріали з онлайн-лекторію доступні на нашому YouTube-каналі: https://www.youtube.com/channel/UCZKbCSXqkSHDKUC4S0u-6xg

Спілкувався Володимир Школьний