На хіміко-технологічному факультеті КПІ ім. Ігоря Сікорського пройшов шостий Всеукраїнський турнір юних хіміків імені академіка В.В.Скопенка, присвячений 125-річчю заснування нашого університету. Організатор турніру – Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді. До складу співорганізаторів увійшли ХТФ КПІ ім. Ігоря Сікорського, хімічний факультет КНУ ім. Тараса Шевченка, агробіологічний факультет НУБіП України.

За словами заступника голови оргкомітету турніру, старшого викладача кафедри технології неорганічних речовин, водоочищення та загальної хімічної технології Андрія Лапінського ХТФ КПІ, цей турнір, як і інші конкурси для школярів, є частиною профорієнтаційної роботи, що проводиться університетом. І ця робота стає дієвішою, якщо університет виступає організатором або співорганізатором шкільних конкурсів і приймає школярів на своїй території.
"Цього року в турнірі юних хіміків, який проходив у дистанційному асинхронному режимі, взяли участь 80 школярів. Це найбільш представницька аудиторія (у минулому, починаючи з 2018 року, число учасників не перевищувало 50 осіб), – розповів Андрій Лапінський. – Цікавий момент в організації турніру – кожний із співорганізаторів формує завдання для учасників турніру з орієнтацією на навчання саме у своєму виші. Учасники турніру виконують завдання протягом трьох днів (один турнірний день – один університет). Таким чином турнір, окрім змагання, складається з трьох інтерактивних екскурсій по університетах, під час яких обдарована молодь отримує розуміння того, чим класична хімія відрізняється від хімічних технологій або агрохімії.

Інтелектуальні змагання хіміків тривали чотири дні й визначили переможців відповідно до загальної суми балів, отриманих ними у кожному з трьох вишів. Уже другий рік поспіль перше місце завоювала учениця 11 класу Харківської гімназії № 144 Еліна Камалова – 90 балів. Друге місце посів учень 11 класу Радивилівського ліцею №1 Рівненської області Тарас Савчук – 84 бали. Третє – учень 11 класу Відокремленого підрозділу "Науковий ліцей Житомирської політехніки" Віталій Недашківський – 83 бали.

Слід відмітити, що підтримкою турніру щорічно опікується Союз хіміків України. На мій погляд, у керівництва цієї організації є прекрасне розуміння того, що для успішної роботи підприємств хімічної галузі постійно потрібні нові, професійно підготовлені кадри, а пошук майбутніх хіміків починається зі шкільної лави. Крім самого змагання, у рамках турніру проводиться профорієнтаційна робота зі школярами та їхніми педагогами. Наша предметна комісія, що складається з викладачів кафедри загальної і неорганічної хімії у складі в.о. зав. кафедри доцента Вадима Потаскалова, доцента Ірини Лісовської, асистента Наталії Тарасенко і завідувачки лабораторій Олени Шуранової, розробляє не лише завдання до турніру, а й також лекції для шкільних педагогів. Таким чином, надається можливість ознайомитися з сучасними тенденціями в розвитку сучасної хімії і хімічної педагогіки. Фактично для вчителів цей турнір є мінікурсами підвищення кваліфікації, а для викладачів КПІ – майданчиком не лише для відбору талановитих школярів, але й для особистих знайомств з найбільш активними вчителями, які в подальшому співпрацюватимуть з університетом у плані профорієнтаційних заходів".

Володимир Школьний

Дата події