Меморандум про співпрацю КПІ ім.Ігоря Сікорського та Інноваційного холдингу "Sikorsky Challenge" з компанією "Sonata Holding LLC" (США) підписали 29 вересня ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський, президент компанії Ендрю Найт Бейн і директор Інноваційного холдингу Олексій Струцинський.

Як зауважила під час попереднього обговорення цього тристороннього документа керівниця Всеукраїнської інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge Ukraine" Інна Малюкова, його підписанню передувала велика підготовча робота з визначення мети, напрямів і організаційних форм подальшого співробітництва. У Меморандумі задекларовано наміри його учасників розвивати спільну діяльність у напрямах забезпечення організації спільної інноваційної діяльності для розвитку оборони та безпеки України, підтримки навчання для впровадження світових безпекових технологій, забезпечення підвищення кваліфікації інженерів відповідних спеціальностей, реалізації проєктів з різної тематики. Тобто, предметом документа стали питання організації співпраці сторін, які його підписали, за низкою напрямів, зокрема й у формі проведення його учасниками заходів і реалізації програм за участю міжнародних партнерів.

Одним із важливих аспектів співробітництва має стати робота із забезпечення гуманітарного розмінування територій нашої країни після Перемоги. Про неї докладно розповів представникам університетських медіа директор Інституту передових оборонних технологій Юрій Єхануров. "Такі контакти і такі угоди з різними іноземними структурами для нас надзвичайно важливі. Особливо після того, як Світовий банк та Організація Об'єднаних Націй визначили,  що Україні на те, щоб розмінувати 174 тисячі квадратних кілометрів замінованих земель, потрібно 37 мільярдів доларів. Звичайно, Україна сама таких сум на знайде. Нам потрібна серйозна допомога. До того ж, слід змінювати  технології розмінування, бо з такими, які є сьогодні, на розмінування підуть навіть не десятки, а сотні років, Ми хочемо, щоб КПІ став лідером у навчально-науковому і дослідницькому напрямах, а також у впровадженні нових стандартів у навчанні,  – розповів він. – Ми нині з науковою громадськістю, вченими і представниками бізнесу працюємо над новими стандартами і змінами  до чинного законодавства про гуманітарне розмінування. І, можливо, що наступного року ми набиратимемо курс за спеціальністю "Охорона навколишнього середовища" зі спеціалізацією "Розмінування". Варто додати, що 27 країн світу звернулися до ООН з проханням про організацію гуманітарного розмінування. А отже, для тих, хто навчатиметься за цією спеціальністю, робота буде не лише в Україні, але й за кордоном. Але головне нині – організація цієї справи, причому разом й з іноземцями. Щоб вони допомогли нам своїм досвідом". Отож, за його словами, ми мусимо акумулювати в КПІ цей накопичений фахівцями Японії, США, держав Близького Сходу, Африки, колишньої Югославії досвід і скористатися послугами їхніх інструкторів. І, звісно, можна сподіватися на реальне фінансове втручання партнерів і допомогу в організації цієї роботи в Україні. Тим-то і важливо те, що ці контакти нині зміцнюються і розширюються.

Дмитро Стефанович
На фото: Ендрю Найт Бейн, Михайло Згуровський, Олексій Струцинський

Дата події