Важливо! Знищення транспортного засобу внаслідок бойових дій під час збройної агресії російської федерації проти України є підставою для зняття його з обліку у встановленому законодавством порядку.

До зняття з обліку відомості про знищений транспортний засіб відображаються у розділі 6 декларації.

Відомості про транспорт, що залишився на тимчасово окупованій території України, підлягають декларуванню.

А от електросамокати, гіроскутери, моноколеса у деклараціях за 2021 та 2022 роки не декларуються як транспортні засоби. Проте їх власникам слід звернути увагу на вартість активу. Якщо вона більше 100 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року (для декларування за 2021 рік - це 227 тис.грн., за 2022 рік - 248 тис. 100 грн), відомості про цей актив треба вказати у розділі 5 “Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів) декларації.

Оскільки більшість декларантів подаватиме декларації за 2021 та 2022 роки, слід пам'ятати, що у декларації зазначаються відомості про активи, які належать суб'єкту декларування та /або членам його сім'ї на праві власності або перебувають у їхньому володінні чи користуванні на останній день звітного періоду (для щорічної декларації - станом на 31 грудня) або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду. Наприклад, якщо автомобіль знищено у 2022 році, а знято його з обліку у 2023 році, відомості про нього треба зазначати у деклараціях як за 2021, так і 2022 рік. Після відвідання Бази знань залишаються питання? Телефонуйте до нашого контакт-центру з понеділка по п'ятницю (09:00 — 18:00) +38 (044) 200–06–94

Які транспортні засоби повинні бути відображені в декларації? Чи впливає вартість засобу на обов'язок його декларувати?

Як правильно визначити дату набуття права власності на авто, придбане в Україні та за кордоном?

Як декларувати авто, яке належить на праві власності декларанту, а користуються ним і члени сім'ї (або навпаки)?

Чи треба декларувати автівку, яку ви передали іншій особі за довіреністю з правом розпорядження?

Чи треба декларувати авто, яке викрадено?

Чи треба декларувати службовий транспорт?

Чи треба декларувати нерозмитнений транспортний засіб?

Чи треба включати у вартість транспортного засобу витрати, пов'язані з його митним оформленням, реєстрацією, ремонтом?